10 éves a Borigo – Interjú Bányai Gábor Botonddal a Borigo alapítójával

Kuti Vilmos a VinoPiano borászati tanácsadója, független szakújságíró a Borigo alapítójával beszélgetett az év legizgalmasabbnak ígérkező kóstolójáról>

Ezen évtized alatt rengeteg pinceriport, megszámlálhatatlan borleírás, és megannyi borászportré jelent meg a 2004-ben startoló, akkor úttörő Borigo nevű borszaklapban. A borkedvelő közönség egyöntetű véleménye, hogy hangulatos pinceriportok, a borokat előállító alkotók életszerű -nem csak szakmai – bemutatása rengeteg embert hozott közelebb a borok világához a 10 év alatt. És mi más is lehetett volna a céljuk? Az elmúlt éveket egy nagyszabású kóstolóval ünnepli a Borigo csapata, ahol az általuk eddig kóstolt tételek színe-javát tesztelhetik le a látogatók június 11-én a budapesti Bálnában. A Borigo alapítójával, és főszerkesztőjével, Bányai Gábor Botonddal beszélgettünk.

Ilyen eseménydús évtizedből nem lesz egyszerű átfogó ízelítőt adni az érdeklődőknek.
Mire számíthat aki ellátogat a Borigo jubileumi rendezvényére?

Elsősorban azokra a pincészetekre számíthatnak, akik ennek a tíz évnek a kulcsszereplői. Eddig kilencszer jelentettük meg a Borigo top 100-at, minden év decemberében, vagyis igyekszünk ilyenkor rendre összeszedni a 100 legizgalmasabb magyar bort az egész éves bortesztjeink alapján. Minden évben van három győztes: az év bora, az év borászata, és az év meglepetése. Úgy gondolom, hogy egy ilyen évforduló alkalmából nagyon fontos, hogy ezeket a pincészeteket, arcokat bemutassuk az érdeklődőknek, mert valahol ők tették a legtöbbet hozzá ehhez a 10 éves működéshez, illetve nagyon fontos megemlíteni azokat a borászatokat, akik valamilyen módon kiemelkedtek a mezőnyből, így 38 csúcspincészettel találkozhat a közönség a holnapi napon.

Mennyire lesz széles a paletta a bemutatott borokat illetően?

Elég széles skálán fognak mozognia a borok a különböző stílusokat illetően, 100-120 bort lehet majd kóstolni egyetlen belépő áráért. Bár nagyon sok csúcsborral készülnek a borászatok, természetesen lesznek könnyebben érthető, nem túl komplex, sőt üdítő jellegű tételek is.

Mit javasolnál azok számára, akik mostanában kezdtek foglalkozni a borok világával, vagy talán a holnapi lesz az első alkalom számukra, hogy ilyen színes választékból kóstolhatnak?

Azt gondolom, hogy a borokkal most ismerkedők számára, nem csak egy egyedülálló élmény lehet ezeket a tételeket megkóstolni, hanem egy óriási tanulási lehetőség is. Hiszen a könnyed fehérboroktól a jól kiérlelt súlyosabb fehérborokon keresztül a rozékig, majd a vörösborok különböző árnyalatáig , végül a kései szüretekig, aszúkig a gyakorlatban kóstolva tanulhatnak arról, hogy a boroknak mennyi árnyalata van. Mindenképpen ezt a sorrendet ajánlom.

Fiatalság – Bolondság címmel jelent meg több számban is a Borigo, melyben rámutattatok, hogy mennyire fontos jelenség itthon, hogy a fiatal borászok, borászatoknál tevékenykedő fiatalok ahol csak lehet támogatják egymást, így együtt tolva a magyar bor szekerét. Holnap találkozhatunk velük?

Remélem sokukkal. Vannak akik beleszülettek ebbe, és egyértelmű volt számukra, hogy viszik tovább a családi hagyományokat, aztán ott vannak, akik ezt a nehéz, de gyönyörű utat választották. Jó látni, ezt a példátlan összefogást a fiatal borászok között. Sok fantasztikus ötlet, energia, lelkesedés. Az ilyen rendezvényeken sokszor ők képviselik a borászatot, így a borbarátok számára egyre ismerősebbek lesznek ezek az arcok, hangok.

Lesz egy mesterkurzus is a rendezvényen, amire azonban sajnos, vagyis szerencsére már nincs hely, tehát nagy az érdeklődés. Adnál ebből is egy kis előzetest?

10 év 10 bor, minden borfajtából a 10 év legjobbjai közül válogattunk. Két ötcsillagos fehérbor, egy a Balaton mellől, egy Tokajból. A legjobb kadarka, amit kóstoltunk, az egyik legjobb bikavér, három az évtized legjobb „nagy˘ vörösboraiból. Zárásképpen pedig három aszút kóstolhatunk. Itt megtapasztalhatják a kóstolók, hogy mit is tud egy 100 pontos bor.

Egyre többen tartják égetően fontosnak, hogy a honi borászatok a saját fajtáinkkal foglalkozzanak, és ismertessék meg ezeket a borkedvelőkkel. A holnapi nap ebből a szempontból mennyire lesz tanúságos?

Valóban rendkívül fontos téma. Tíz éve még nagy általánosságban ezek a kárpátmedencei fajták alacsony színvonalúak voltak. Szerencsések voltunk, vagyunk, hogy az eddigi munkásságunk során, például a furmintból, a kadarkából, vagy az olaszrizlingből sztár lett. Ma már komoly színvonalú, érdekes borokat kóstolhatunk ezekből a fajtákból. És fontos hírét vinni ezeknek a sikereknek, valamint a készítőiket, és a borászatokat inspirálni, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fordítsanak ezekre. A holnapi napon díjakat fogunk kiosztani, akik a legszebbeket tudták produkálni ezen fajtákból, ezzel is megpróbálva erősíteni, hogy a termelők vegyék komolyan ezt.